Susam yağı; linoleik asit (% 41), oleik asit (% 39), palmitik asit (% 8), stearik asit (% 5) ayrıca E(%9) ve K(%13) Vitamini ihtiva eder(1). Susam Yağının cilt üzerinde antioksidan, antienflamatuvar, antiageing, UV radyasyonuna karşı koruyucu ve cilt bariyerini güçlendirme etkisi olabilebileceği vurgulanmıştır (2)(3). Tarihsel olarak, susam 5000 yıldan uzun bir süre önce kuraklığa dayanıklı bir ürün olarak yetiştirildi(4)(5). Susam tohumları yağ için işlenen ilk ürünlerden biriydi. Susam, İndus Vadisi Uygarlığı sırasında yetiştirilmiş muhtemelen MÖ 2500 yıllarında Mezopotamya' ya ihraç edilmiştir(6).
1. Nutrition Facts for sesame oil per 100g, analysis of fats and fatty acids. Conde Nast for the USDA National Nutrient Database, version SR-21. 2014. Retrieved 11 July2015.
2. Tzu-Kai L, Lily Z, Juan Luis S Anti-Inflammatory and Skin Barrier Repair Effects of Topical Application of Some Plant Oils, Int. J. Mol. Sci. 2018, 19, 70; doi:10.3390/ijms190100703. Radava RK, Kapil MK, Potential of herbs in skin protection from ultraviolet radiation Pharmacognosy Reviews | July-December 2011 | Vol 5 | Issue 10
4.Raghav Ram; David Catlin; Juan Romero & Craig Cowley (1990).Sesame: New Approaches for Crop Improvement. Purdue University.
5. D. Ray Langham. Phenology of Sesame (PDF). American Sesame Growers Association
6. Small, Ernest (2004). "History and Lore of Sesame in Southwest Asia". Economic Botany. New York Botanical Garden Press. 58 (3): 329–353.