Cildimiz Neden Kurur ?
Cildimiz de tıpkı diğer organlarımız gibi canlıdır, nefes alır nefes verir. Dolaşım sistemimizdeki damarlar ve damarlarımıza bağlı olan kılcallar derimizi besler, oksijen taşır. Ayrıca derimiz yağ bezlerinden yağ (sebum) ve ter bezlerinden ter salgılar. Derimiz vücudumuzda ki en büyük organımızdır. Ve bu değerli organ, bariyer tabakası sağlıklı olduğu sürece bizi, bakterilerin neden olabileceği birçok hastalıktan korur. Cildimizin bariyer tabakasını güçlendirmek ve devamlı desteklemek çok önemlidir.
Cildimiz Neden Kurur?
Birçok faktöre bağlı olarak cildimiz kuruyabilir. Özetle,
- İleri yaş
- Küçük yaştaki çocuklar, bebekler
- Uzun sure güneşe maruz kalmak, güneşlenmek
- Yetersiz su tüketimi
- Soğuk veya sıcağa bağlı kuru hava gibi iklimsel faktörler sonucu cildin yağ ve su kaybetmesi
- İç mekanlarda havadaki nemi azaltan ısıtıcılar, klimalar
- Deterjanlar, ev içi temizlik maddeleri gibi potansiyel cilt irritanları.
- .Vücut-el-yüz hijyeninde veya bakımda kullanılan kullanılan sert temizlik ürünleri, alkol içeren ürünler, parfümler.
- Çok sıcak suyla yapılan duşlar
- Yün naylonlu ve sentetik giysiler
- Beslenme alışkanlıkları
- İdrar söktürücü ilaçlar
- Suyla fazla temas eden kişiler
- Klor miktarı fazla olan havuz suları
- Yağ(sebum) salgısının normal seviyenin altında olması. Bu durum başlıca genetik faktörler ve hormonal durumlara bağlıdır. (Diyabet, tiroid bozuklukları gibi )
- Bayanlarda menapoz dönemi ve sonrası
- Ayrıca iyi durulanmayan çamaşırlar da ciltte irritasyona sebeb olabilir
Kuru Cildin Belirtileri:
- Diğer ciltlere göre daha erken kırışma
- Banyo sonrası ciltte gerginlik
- Soğuk havalarda ciltte kızarma
- Ciltte sertleşme
- Cildin pul pul olması, soyulması, ağrı
- Ciltte çatlama ve kaşıntı
- Renginde değişiklik (grimsi renge dönme)
Cilt Kuruluğunun Neden Olabileceği Hastalıklar:
Kuru cilt egzamaya sebebiyet verebilmektedir. Egzema cilt bariyer tabakasının bozulması ile oluşan cilt hastalıkları grubu olarak tanımlanmaktadır ve ciltte iltihap oluştuğu anlamına gelir. Genellikle çocuk ve erişkinde yüz, boyun, saçlı deri, diz ve dirsek iç yüzünde kaşıntılı, yer yer pullanmalı lezyonlar olarak gözlenir.
Cilt Kuruluğu Nasıl Önlenir?
- Cilt düzenli olarak nemlendirilmelidir. Nemlendirmek cildi yumuşatır elastikiyetini korur, oluşmuş küçük çatlakları onarır.
- Ellerin uzun süre su ile temas etmesi kuruluğa sebep olur. Ayrıca deterjanlar, sabunlar da kuruluğa neden olabileceğinden eldiven kulanılması çok önemlidir.
- Duşta çok uzun süre kalınmamalı ve banyo yaparken çok sıcak su kullanılmamalı ılık su tercih edilmelidir. Çok sıcak su cildimizin doğal olarak salgıladığı yağların azalmasına neden olur.
- Kozmetik ürün seçiminde alkolsüz, parfümsüz ürünler tercih edilmeli.
- Soğuk havalarda cilt özellikle eller ve yüz örtülerek korunmalı, soğuk havanın doğrudan cildinize temas etmesine izin verilmemeli.
- Terleme, emzirme gibi vücudumuzda su tüketiminin arttığı durumlarda su tüketimimiz arttırılmadır, gündelik hayatta gereken miktarda su tüketmeye özen gösterilmelidir.
- Cildin nefes alması çok önemlidir, doğal kumaşlardan yapılmış pamuklu giysiler tercih ediniz.
- Cildinizi tahriş etme riskine karşı giysilerinizi yıkadığınız deterjanın muhakkak iyice durulandığından emin olunuz.
Kaynaklar
Cildimiz Neden Kurur ?
Cildimiz de tıpkı diğer organlarımız gibi canlıdır, nefes alır nefes verir. Dolaşım sistemimizdeki damarlar ve damarlarımıza bağlı olan kılcallar derimizi besler, oksijen taşır. Ayrıca derimiz yağ bezlerinden yağ (sebum) ve ter bezlerinden ter salgılar. Derimiz vücudumuzda ki en büyük organımızdır. Ve bu değerli organ, bariyer tabakası sağlıklı olduğu sürece bizi, bakterilerin neden olabileceği birçok hastalıktan korur. Cildimizin bariyer tabakasını güçlendirmek ve devamlı desteklemek çok önemlidir.........
Doğaya Sorumluluğumuz
Çünkü, her şeyi doğaya borçluyuz. Tüketim sonrası atıkların doğaya zararlarını biliyoruz, atıklarımızı azaltabilmeyi ve kullandığımız plastiklerin alternatiflerini araştırıyoruz. En az ambalaj ile ve seçtiğimiz ambalajların geri dönüştürülebilir olanlarını seçerek üretim ve satış yapıyoruz.
Uçucu Yağlar ve Sabit Yağlar
Doğanın bize sunduğu mucizevi armağanlar olan uçucu ve sabit yağlar, yüzyıllardır sağlık, güzellik ve refah için kullanılmaktadır. Bu iki yağ türü, farklı özellikleri ve kullanım alanlarıyla hayatımızın birçok noktasında yer alır. Peki, uçucu yağlar ve sabit yağlar arasındaki farklar nelerdir? Nasıl kullanılırlar ve nelere dikkat etmeliyiz?